Parrainage d'enfants africains

PRVNÍ DOJMY Z GUINEJI

Ce texte n'est pas traduit en français.

Reportáž z pobytu českého koordinátora Tomáše Pivody v Guineji, kde monitoruje průběh Projektu adopce afrických dětí na dálku (více fotografií na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz)

únor 2016

Naposledy jsem z Guineje odjížděl na začátku prosince 2013 a v tom samém prosinci 2013 se objevily v oblasti Guéckédou první případy eboly. Včera mi to obšírně popisoval v autě při cestě na křtiny příbuzné náš šéfkoordinátor (nově v této funkci) Simon. Bylo to nějak ve smyslu - moje sestřenice v Guéckédou začala být nějaká nemocná, měla teplotu a vypadalo to na malárii, tak se odjela na čtvrnáct dní léčit k příbuzným do Libérie (ta je od Guéckédou kousek), pak se vrátila, ale pořád jí bylo špatně. Do toho přijeli na návštěvu z Libérie dva bratranci, jeden do Guéckédou, druhý do Kissidougou, ale po pár dnech jim začalo být zle a měli teplotu, tak odjeli zpátky do Libérie, v té době ale začalo být špatně mým příbuzným v Kissidougou...během příběhu, který trval asi 60 minut a vzápětí se rozvětvil do několika příbuzenských směrů, jsem trochu podřimoval, takže když jsem se ke konci probral a dostal ze slušnosti pocit, že musím nějak reagovat, mě nenapadlo nic inteligentnějšího, než se otázat, jestli celou tu epidemii nezpůsobila náhodou jeho rodina...Naštěstí jsou v Guineji všichni jedna velká rodina, takže to nevzal zle. Smutným faktem ale zůstává, že zrovna Simonovi zemřela právě v oblasti Kissidougou a Guéckédou spousta známých a příbuzných a on sám tam tehdy v době největší epidemie několikrát byl, aby se zúčastnil jejich pohřbu.

Guinea ale dnes naštěstí obrací list a dívá se směrem do budoucnosti, což bylo po příjezdu poznat nejen na pokroku ve stavebních pracech na letišti v Conakry, ale i po celém městě - na ulicích jsou nainstalovány pouliční lampy na solární energii, v celém městě už funguje (s mírnými přerušeními) elektřina 24 hodin denně (prezident to v prvním volebním období slíbil - a dodržel, že by vzácný příklad praktické politiky? Takže si ho nedávno zvolili znova.), vyrostlo tu pár nových megastaveb, u nichž jsem zatím nepochopil účel, poloviční bagety, které se prodávají u prašné silnice, jsou zabaleny do tvrdých igelitových sáčků! Taky ubytování koordinátora doznalo vylepšení. Bydlím v bytě společně se Simonovými třemi bratry a dvěma polobratry (otázky typu - máte stejnou matku nebo otce? - jsem už jako zkušený guinejský harcovník dávno vypustil, tady se v příbuzenských vztazích rozlišuje "bratr" a "bratranec", ale kritéria tohoto rozlišení vás - nás - nemusí zajímat). V obýváku našeho bytu máme dokonce televizi a osazenstvo se dělí na fanoušky Barcelony a Realu Madrid. Jediné, na čem musí ještě prezident Alpha Condé zapracovat, je vodovodní síť a nepřerušované zásobování všech čtvrtí touto surovinou. Což prakticky znamená, že na sebe v době sprchy v "koupelně" se záchodem bez umyvadla každý den zase vylévám vodu z plastové nádobky, kterou nořím do vedle stojícího plastového sudu s vodou. Musím ale říct, že je přeci jen rozdíl, když jsem to minule dělal s rozsvícenou čelovkou na hlavě a když mi u toho tentokrát nad hlavou jiskří 30W žárovka.

Takže Guinea jde kupředu směrem k modernizaci. Dourah včera prohlásil, když jsme byli na pivu se Simonovým "velkým bratrem" - grand frère - z Guéckédou, kterému na ebolu umřela žena a několik příbuzných, že v roce 2020 bude Conakry už vypadat jako Praha. Všichni jsme se hurónsky zasmáli, ale pak jsem o tom přemýšlel, a odvětil na to, že bych byl spíš radši, kdyby Praha vypadala v roce 2020 aspoň trošku jako Conakry...

Fotky průběžně, k těmto úvahám se nejspíš bude hodit ilustrace nového guinejského života... Dnes tu bude 32 stupňů Celsia, krásný horký den všem do ČR!

Více informací o Projektu adopce afrických dětí na dálku najdete zde na našem webu. Máme nyní v akutní adopci děti, které přišly o podporu a hledají nové rodiče, aby nemusely školní docházku ukončit: http://www.pro-contact.cz/cs/children/list/to_adopt Moc touží ve studiu pokračovat a neradi bychom je tak připravili o naději na lepší budoucnost, která jim byla již jednou dána.

Rádi Vám zodpovíme dotazy i na mailu adopce@pro-contact.cz

Langue de page

Parrainé tout à l'heure: 546

A parrainer: 9

Connexion

Nom d'utilisateur:
Mot de passe:
S'enregistrer
Mot de passe oublié

Ecrivez-nous

Votre e-mail: