Adopce afrických dětí na dálku

Převrat v Guineji

 

V noci z 4. na 5. září obyvatele čtvrti Kaloum probudily výstřely Kalašinovů, které se rozléhaly celým centrem města, a vycházely z blízkosti prezidentského paláce. Mezi lidmi zavládl strach a zmatek.

V neděli 5. září kolem 10h celá země pochopila, že došlo k vojenskému převratu, při kterém byl sesazen prezident Alpha Condé, který byl hlavou státu od roku 2010, kdy zvítězil v prvních demokratických volbách. V posledních měsících čelil Condé protestům, když navzdory platné ústavě zůstal u moci i ve třetím funkčním období po sobě. Převrat provedla skupina příslušníků speciálních sil místní armády pod názvem Národní výbor pro usmíření a rozvoj. Plukovník Mamady Doumbouya, který jednotce velí, v neděli prezidentovo sesazení zdůvodnil „rozsáhlou korupcí a šířící se chudobou“ v zemi.

Po oznámení převratu lidé v ulicích hlavního města slavili a tleskali vojákům. Guinejci doufají, že nové vedení vyčistí veřejnou správu od korupce a uspořádá svobodné, důvěryhodné a transparentní volby. V zahraničí byl převrat jednohlasně odsouzen.

Všechny adoptované děti i jejich rodiny jsou v pořádku.

 

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: