Adopce afrických dětí na dálku

Prezidentské volby v Guineji

Letošní rok 2020 byl v Guineji v Guineji velmi napjatý - kromě epidemie Covid, se konaly legislativní volby a stávka učitelů. Nyní před začátkem školního roku se uskutečnily obávané prezidentské volby, které přinesly další nepokoje a násilí. Nepokoje mezi opozicí a současným prezidentem, který usiluje potřetí o obhajobu prezidentského mandátu, začaly ještě v posledních dnech kampaně, týden před samotnými volbami.

Hned druhý den po konání prezidentských voleb, které proběhly 18. října, se opoziční kandidát prohlásil za vítěze, i přes skutečnost, že oficiální výsledky nebyly Národní volební komisí (CENI) v tu chvíli vyhlášeny a CENI zároveň předem obvinil ze zmanipulování výsledků voleb ve prospěch současného prezidenta. Opoziční kandidát také vyzval vojáky, aby vyšli do ulic na obranu jeho vítězství. Od tohoto dne byla v hlavním městě Conakry zablokována doprava, obchody a domy zastaveny zátarasy. Došlo ke střetům mezi ozbrojenci a k útokům demonstrantů na policii. Až do vyhlášení výsledků volební komisí CENI byli obyvatelé vyzváni k neopouštění domovů. Vláda vyzvala armádu, aby asistovala policii a četnictvu s udržením pořádku.

Prozatímní výsledky byly vyhlášeny Národní volební komisí CENI 24. října a vítězem se podle nich stává dosavadní prezident Alpha Conde. Hned po vyhlášení výsledků následovaly násilné demonstrace, které měly za následek 25 mrtvých a mnoho zraněných. Nyní se již situace zklidňuje. Čeká se na potvrzení výsledků voleb Nejvyšším soudem.

 

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: