Adopce afrických dětí na dálku

Aktivity guinejských dětí z Projektu adopce afrických dětí na dálku

Mladí lidé, podporovaní občanským sdružením pro-Contact, si uvědomují odpovědnost za svůj osud, a tak někteří neváhají a vykonávají při škole další zaměstnání. Pokud vše dokáží správně zkombinovat, nabízí se jim tím nejlepší šance na životní úspěch. Mají totiž zaručeno, že se do profesního života rychle zapojí.

To je také případ dívky Oumou Lamarana Diallo, která navštěvuje osmý ročník školy Odia Keita.

Své nadšení pro šití uplatňuje v krejčovské dílně, kde se učí pracovat na šicím stroji. Přičemž doufá, že zvládnutím druhého povolání (myšleno vedle školy) získá více pracovních příležitostí.

Jak sama říká: pokud po dokončení školy nenalezne ihned zaměstnání, může si šitím zajistit lepší živobytí. Tato práce ji uživí a zajistí jí lepší životní podmínky v době, kdy bude hledat zaměstnání odpovídající jejímu vzdělání.

Dává do toho všechnu svou odvahu, sílu, energii, inteligenci a bere to opravdu vážně.

Mohla by si sama otevřít prozatímní krejčovskou dílnu, aby si tam vyzkoušela všechno, co se právě teď učí od mistrové, slečny jménem Mariama Pendha Bah. To je mladá jednadvacetiletá dívka, která má ve své dílně deset učnic.

Terénní pracovníci pro-Contact, kteří s touto mladou učitelkou udržují dobré vztahy, nedávno Oumou a její spolužačky v dílně navštívili.

Čekalo na ně příjemné překvapení.

Výborná atmosféra. Oumou Lamarana se na krejčovské povolání připravuje svědomitě, stejně jako další děvčata, které jsou u slečny Pendha v učení. Ta je řádně zasvěcuje do všech tajů tohoto ušlechtilého povolání. Oumou je u svých spolužaček velice oblíbená. Pro ostatní děvčata bylo překvapením, když se dozvěděla, že Oumou má v Evropě rodiče, kteří se starají o její vzdělání a zdraví. Oumou zprávu o své adopci svým spolužačkám i učitelce sdělila s velkým potěšením. S velkou radostí také v krejčovské dílně přivítala návštěvu z pro-Contact. Jak je patrné z fotografií, neustále se usmívala. Druhé povolání ji opravdu těší, sama prohlašuje, že šití je její velká vášeň. I když bude zaměstnaná a bude někam chodit do práce, časem si otevře vlastní krejčovskou dílnu. Zaměstná tam odbornici, která bude dílnu řídit a současně bude děti učit šít.  Oumou tam bude trávit volné chvíle. Ušije si tam oblečení pro sebe i vlastní rodinu.

Momentálně se učí šít dámské oblečení. Věnuje se tomu pouze ve volných chvílích. O prázdninách a v době osobního volna. Jakmile jí začne výuka, tak tuto aktivitu přeruší, aby se mohla plně soustředit na studia. Škola je u ní na prvním místě. Rodiče pro ni mají pochopení a dovolili, aby se svému koníčku věnovala, ale za předpokladu, že nebude zanedbávat školu.

Všichni v dílně děkují adoptivním rodičům Oumou za nabídnutou šanci a stejně tak jsou vděčni projektu pro-Contact.

Více fotografií najdete na našem FB profilu: https://www.facebook.com/procontact.cz

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: