Adopce afrických dětí na dálku

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 až 10 dětí na jednu ženu - Další vysvětlení chudoby v Guinee

reportáž guinejského koordinátora Simona Mary

Mladé třicetileté ženy, které nikdy nechodily do školy, mají v Guinee často již 7 dětí. Tento vysoký počet porodů narušuje rozvojové aktivity vyvíjené místními komunitami i mnohými mezinárodními institucemi, organizacemi a asociacemi.

Během svého pobytu ve vnitrozemí Guineje, jakožto místní rozvojový pracovník pracující pro organizaci Pro-contact, jsem se rozhodl provést malý průzkum.

Zjistil jsem, že sňatky a první sexuální zkušenosti potkávají mnohé místní dívky již ve věku 13 let. Mladé matky jsou nezkušené a zcela netknuté základními principy ohledně sexuálního života a založení rodiny, které se jinak učí ve školách. Jsou to tzv. dívky-matky. Jsou plně ovládány svým okolí a stávají se z nich doslovně řečeno stroje na plození dětí.

Sestavil jsem žebříček odhadující věk matek a počet dětí na jednu ženu v daném věku. Dívky v rozmezí 14 až 19 let mají tradičně 2 až 3 děti a jsou připravené znovu otěhotnět.

20-26 let 4-6 dětí

27-32 let 7-9 dětí

33-41 let 9-11 dětí

Některé případy jsou velmi pozoruhodné a stojí za zmínku. Dívka, které je 27 let, má již 9 dětí a třikrát porodila dvojčata. V současné době je kojnou dvojčat a je připravena přijít opět do jiného stavu. Jiná žena, 41 let, porodila 12 dětí, z nichž 2 zemřely a 10 jich je zdravých. Další žena, které je 39 let a má 9 dětí, také počítá s dalším těhotenstvím.

Žádná z těchto žen není pod dohledem lékaře, zdravotní sestry nebo porodní báby. Celé těhotenství stráví bez lékařské péče, rodí jen s pomocí Boží.

Setkal jsem se s dalším velmi pozoruhodným případem: Hluchoněmá devatenáctiletá dívka chová svá dvojčata a přitom jí pomáhá její matka. Zdá se, že je to její druhá nebo třetí zkušenost s mateřstvím. Je potřeba podotknout, že i matka koordinátora, jenž prováděl výše uvedený průzkum, porodila 10 dětí (dohromady 8 kluků a 2 holky).

Je to především gramotnost, schopnost číst, psát a počítat, která je nejlepší prevencí před těmito těžko zvladatelnými situacemi – vzdělání dívkám umožňuje lepší orientaci, možnost rozhodnout se založit rodinu až později a zároveň více dbát na podmínky včetně hygienických, ve kterých děti vyrůstají. Vzdělané děti, především dívky, jsou tak tím nejlepším vkladem nejen pro rodiny samotné, ale pro rozvoj celé země.

Přístup ke vzdělání umožňuje guinejským dětem i náš Projekt adopce afrických dětí na dálku. Děti, které na adopci čekají, najdete zde: http://www.pro-contact.cz/cs/children/list/to_adopt

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 547

K adoptování: 8

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: