Adopce afrických dětí na dálku

Den nezávislosti Guinejské republiky

Minulý týden 2. 10. slavila Guinea 56. výročí nezávislosti. V roce 1958 se Guinea jako jediná země z francouzských kolonií vyslovila pro okamžitou nezávislost a byla tak první zemí, která jí získala, ale za cenu okamžitého zastavené veškeré francouzské pomoci. Revolučním hrdinou a zároveň prvním prezidentem se stal Ahmed Sékou Touré.

Svátek nezávislosti oslavily společně s naším guinejským týmem i adoptované děti z Projektu adopce afrických dětí na dálku: malováním tematických obrázků, zpěvem písní i státní hymny. Dívenka Mabinty Diaby během oslavy poznamenala, že pro každý národ „není nic důležitějšího svoboda a mír.“ Kamarádka Maimouna Bangoura přiznala, že je hrdá na to, že je Guinejkou. A jejich spolužák Idrissa Soumah neopomenul poděkovat a požehnat všem adoptivním rodičům, kteří chudým dětem pomáhají.

I my se k dětem se srdečnými díky připojujeme. Adoptivní rodiče svoji podporou umožňují dětem svobodu, kterou jejich národ získal, skutečně využít, protože právě vzdělání jim dává šanci převzít odpovědnost za vlastní životy, stát se více soběstačnými a aktivně se podílet na rozvoji své země.

Bohužel i při této příležitosti se všem připomenula závažnější stránka současného života tamních obyvatel, a tou problematika eboly. Kvůli potenciálnímu zvýšenému riziku šíření choroby byl zrušen jinak pravidelný velký průvod a oslavy dne nezávislosti, které se každý rok konají ve vybraném městě (v roce 2012 byly oslavy ve městě Boke, ve 2013 v N´zerekore, letos měly být v Mamou) a během kterých tak dochází k akumulaci velkého počtu lidí na jednom místě.

Celý náš guinejský tým se pravidelně snaží o nemoci co nejvíce informovat. V knihovně Járy Cimrmana, kterou pro-Contact v Conakry otevřel, i na jiných místech se pravidelně pořádají setkání zaměřené na osvětu a prevenci.

8.10.2014

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: