Adopce afrických dětí na dálku

DEŠTNÉ OBDOBÍ V GUINEJI

Zatímco nám zde pomalu končí léto, v Guineji jsou na vrcholu deštného období.

Podle zpráv našich guinejských koordinátorů však oproti minulým rokům množství srážek značně pokleslo. Hlavní příčinou je údajně pokračující rozsáhlé odlesňování a nekontrolované kácení dřeva. Zatímco před pár lety byly běžné intenzivní deště celý týden bez přestávky, téměř 24 hod denně, letos v průběhu července a srpna prší sotva 3 dny v týdnu.

Nicméně i tyto na místní poměry mírné deště bychom zde v České republice asi ohodnotili jinými slovy. Doslova během pár minut totiž tamní přívaly promění cesty i silnice v zátoky plné vody a dokáží napáchat mnoho škody, zvláště při velmi špatném stavu komunikací a kanalizace.

V hlavním městě Conakry bohužel není stále vyřešen sběr a svoz odpadu. Jsou to strouhy podél silnic, sloužící původně pro odvod vody, které se stávají "popelnicemi". V deštném období pak přívalové deště roznáší odpadky po cestách a silnicích, až se mnohé  stávají neprůjezdnými. Kupy smetí se hromadí před příbytky občanů či na veřejných trzích.

Toto má za následek nejen nepříjemný zápach a nepořádek, ale i značné horšení hygienických podmínek a zvýšené riziko šíření mnohých nemocí, především cholery. Věříme, že zvyšování gramotnosti mezi obyvatelstvem vytvoří postupně dostatečný tlak na změnu i v této oblasti a lidé tak budou moci žít v o něco lepších podmínkách.

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 547

K adoptování: 8

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: