Adopce afrických dětí na dálku

ŽIVOT V KISSIDOUGOU

Projekt adopce afrických dětí na dálku pomáhá dětem ve dvou guinejských lokalitách – v hlavním městě Conakry a ve vnitrozemském Kissidougou. V našich příspěvcích se častěji objevují reportáže z hlavního města především z důvodu komplikovanějších pracovních podmínek pro guinejské koordinátory ve vnitrozemí (přístup na internet, elektřina…). Více informací Vám tak můžeme zprostředkovat vždy v rámci pravidelných cest českých koordinátoru do Guineje. Tentokrát pro Vás krátkou reportáž a fotodokumentaci připravil David Lachout, který adoptované děti navštívil v květnu 2014:

Kissidougou (čti kisidugu) je „obyčejné“ guinejské město, které ničím zvláštním nevyniká. Je to centrum stejnojmenné prefektury na dopravním uzlu mezi Conakry, Kankanem a Guéckédou a má patrně něco přes sto tisíc obyvatel, ale přesně to nikdo neví (v Africe se na tento druh statistik příliš nehraje, často by totiž neměly velkou relevanci). Město dostalo jméno podle etnika Kissi, které většinově oblast obývá, a jazyka stejného jména. Pro Kissidougou a okolí je klíčové zemědělství, především pak drobné pěstitelství ovoce a zeleniny. Je zde proto několik velkých tržišť, která jsou společenským a ekonomickým centrem regionu.

Již na první pohled lze vidět v ulicích Kissidougou velké množství dětí, které v době školních hodin nejsou tam, kde by měly být. Zdá se, že tento chudý agrární region je pod celostátním průměrem školní docházky, jejíž zajištění je pro většinu obyvatel mimo jejich finanční možnosti. Děti musí také více, než jak je tomu běžné např. v Conakry, přispívat do rodinného rozpočtu prací na políčku nebo prodejem právě na tržištích.

S pro-Contactem našlo v Kissidougou adoptivní rodiče, a tím i možnost školní docházky a zdravotní péče, přes 230 dětí a toto číslo se díky Vaší dobré vůli daří stále zvyšovat.

P.S: Z Kissidougou pochází patrně nejslavnější guinejský rodák, zpěvák Mory Kanté, který údajně jako první skloubil tradiční africké hudební prvky s pop music. Mory Kanté byl shodou okolností v loňském roce v Praze na festivalu Respektu a mám to štěstí napsat, že byl navzdory pokročilému věku opravdu úžasný. Ti, co neměli tu možnost, mohou na YouTube slyšet většinu jeho písní. Tou nejznámější je patrně píseň „Yeke Yeke“ (někdy také nazývána „Bankiero“), kde můžete slyšet tradiční západoafrické hudební nástroje, jako jsou kora (21strunný nástroj podobný loutně) či balafon (bambusové bubínkové perkuse).

Další fotografie najdete na našem profilu na FB: https://www.facebook.com/procontact.cz

27.6.2014

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 547

K adoptování: 8

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: