Adopce afrických dětí na dálku

Aktuální zpráva z tisku

V Guineji zneužívají dětské otroky

Tisíce dívek, některé jen ve věku osmi let, jsou drženy v guinejských domácnostech jako otrokyně. Pracují bez nároku na plat a jsou často vystavovány bití a znásilňování ze strany svých zaměstnavatelů. V dnes zveřejněné zprávě to uvádí mezinárodní organizace dohlížející na dodržování lidských práv Human Right Watch (HRW).

> Část těchto dívek byla podle HRW do Guineje dovezena ze sousedních západoafrických států. V zemi, kterou poslední půlrok zmítaly násilnosti a protesty proti prezidentovi Lansanaovi Contému, neexistuje žádný systém ochrany dětí a jejich zneužívání je postihováno zcela výjimečně, konstatuje organizace v dokumentu o 110 stranách.

"Dívky najaté na domácí práce v Guineji žijí v podmínkách hraničících s otroctvím a mnoho z nich se stalo obětí obchodu s lidmi," uvádí autorka zprávy Juliane Kippenbergovou. Specialistka HRW na Afriku proto vyzvala novou vládu v Konakry, aby co nejrychleji přijala opatření na ochranu dětských pracovnic v domácnostech.

Jako jeden z příkladů uvádí dokument životní příběh patnáctileté guinejské dívky, kterou její otec poslal v osmi letech do hlavního města, aby tam pracovala v domácnosti jedné ženy. Za to se jí mělo dostat vzdělání. Jakmile však žena z domu odjela, její manžel dívku znásilnil. "Hrozil mi nožem, abych to nikomu neříkala. Dělal mi to pokaždé, když jeho žena odcestovala," popsala pracovníkům HRW své zážitky.

Pašování dětí patří podle OSN k jednomu z nejpalčivějších problémů západní Afriky. Mnoho z nich je využíváno na práci v dolech, na ulici nebo v domácnostech. Řada zdejších dívek však také končí v Evropě jako prostitutky. Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) je ročně nedobrovolně přemístěno okolo 1,2 milionů dětí.

ZDROJ: www.blesk.cz, http://nacerno.blesk.cz/Clanek78378.htm

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 547

K adoptování: 8

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: