Adopce afrických dětí na dálku

Novinky

CHARITATIVNÍ KALENDÁŘ NA POMOC GUINEJSKÝM DĚTEM POKŘTILA ALICE NELLIS A PODPOŘIL VOJTA KOTEK

V sobotu 22.října 2011 proběhlo v pražském kině Světozor setkání adoptivních rodičů a zároveň křest charitativního kalendáře pro rok 2012 „Guinée, mon amour“ občanského sdružení pro-Contact.

Během setkání se s rodiči o své zkušenosti s prací na Projektu adopce afrických dětí na dálku v Guineji podělily jeho koordinátorky Rut Schreiberová a Radka Ondráčková.  Besedy se zúčastnil i David Ondráčka, ředitel Transparency International, který v květnu 2011 absolvoval cestu do Guineji spolu s manželkou Radkou.

Účastníci setkání měli v průběhu odpoledne také možnost zhlédnout video z kontrolní cesty českých koordinátorů do Guineji a tematicky zaměřený film „Do Conakry přijde déšť“.

Vyvrcholením večera byl křest charitativního kalendáře 2012 "Guinée, mon amour". Kmotrou kalendáře se stala filmová režisérka Alice Nellis a projekt podpořili také Vojta Kotek a Zdeňka Žádníková Volencová, která celou akci moderovala. Alice Nellis uvedla: „Základní zdravotní péče a přístup ke vzdělání je prvním krokem, který může africkým dětem pomoci nikoliv jen jednorázově a pro daný okamžik, ale hlavně do budoucnosti. Afriku musí zachránit sami Afričané. Ale my jim přitom můžeme pomoci. Jedna z možností je adopce na dálku. Podporou a záštitou jednoho konkrétního dítěte může člověk ovlivnit život celé další generace."

Kalendář nabízí řadu pozoruhodných dokumentárních fotografií a autentických textů, zachycujících život  a zvyky zdejších obyvatel. Je určen jako dárek pro české adoptivní rodiče a symbolické poděkování za jejich zájem o pomoc nejchudším dětem Afriky. Adoptivní rodiče ho dostali na setkání zdarma či za dobrovolný příspěvek. Ti, kteří se setkání nemohli zúčasnit, mají možnost objednat si ho zdarma či za dobrovolný příplatek přes e-shop: http://www.pro-contact.cz/cs/shop/category/view/kalendar. Přes e-shop si mohou kalendář zakoupit i všichni ostatní zájemci o tento nádherný výtisk. Výtěžek z prodeje je určen na podporu zdravotní péče o guinejské děti, konkrétně na vybavení nového zdravotního centra v Conakry.


Občanské sdružení pro-Contact během setkání představilo i další připravované rozvojové projekty, určené nejpotřebnějším guinejským rodinám. Jedná se především o zřizování chráněných řemeslných dílen pro zdravotně handicapované a mladé ženy bez možnosti dovzdělání se, otevření knihovny v hlavním městě a podporu sirotčince ve vnitrozemí.

PRO-CONTACT V POŘADU NAD VĚCÍ

Ve středu 7.9. od 23hod byly dvě zástupkyně našeho sdružení hosty Jany Klusákové na Radiožurnálu v pořadu Nad věcí. Záznam z vysílaní si můžete poslechnout zde: http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2429817&drm=

Jak účinně pomáhat Africe?

Vážení adoptivní rodiče a milí přátelé, v sobotním vydání (6.8.2011) Lidových novin vyšel rozhovor ředitelky české pobočky UNICEF paní Pavly Gomby, v němž se mimo jiné nechvalně vyjadřuje k problematice tzv. adopcí na dálku. Dovolili jsme si do redakce LN zaslat naší reakci, který byla zveřejněna v dnešním, čtvrtečním vydání (11.8.2011). Celou reakci v nekrácené podobě si můžete přečíst i zde, kliknutím na nadpis článku. tým pro-Contact, o.s.

Návrat koordinátorky z Guineje

V neděli 5.6. se vrátila naše koordinátorka Radka Ondráčková z Guineje z kontrolní návštěvy Projektu adopce afrických dětí na dálku. V Guineji stravila jeden měsíc, během kterého monitorovala chod celého projektu. Od dětí přivezla pro adoptivní rodiče aktuální informace - dopisy, obrázky, fotografie. Na cestě Radku doprovázel i její manžel David Ondráčka (ředitel Transparency International, ČR http://www.transparency.cz/), který si pobyt hradil z vlastních nákladů. Spolu s manželem se přímo v Conakry stali i oni adoptivními rodiči holčičky Christine Haba.

Veškeré materiály od dětí připravujeme nyní k distribuci, o podrobnostech budeme adoptivní rodiče informovat e-mailem.

Světový den boje proti malárii - 25.dubna 2011

Na pondělí 25. dubna připadá Světový den boje proti malárii. Světový den boje proti malárii byl vyhlášen na 60. zasedání Světového zdravotnického shromáždění v květnu roku 2007 a  připomíná celosvětové úsilí zajištění efektivní kontroly malárie.

Malárie je parazitické onemocnění, které se vyskytuje ve více než stovce zemí světa, a to hlavně v tropech. Do lidského těla se dostává bodnutím moskytů. Univerzální očkování neexistuje, ale při včasném nasazení účinné medikace, je léčitelné. Ročně se nakazí více než 500 miliónů lidí především z rozvojových zemí a více než 1 milion na následky této nemoci umírá (90% v Africe). Takřka každých třicet vteřin tato nemoc zabije ve světě jedno dítě.

Tímto bychom rádi poděkovali našim adoptivním rodičům a sponzorům, díky jejichž pomoci se daří u několika stovek guinejských dětí těm nejhorším následkům tohoto onemocnění předcházet. Rodiny žijí v těžkých podmínkách a nemají finanční prostředky na zajištění lékařské péče. Prostředky z Rizikového fondu (více informací zde: http://www.pro-contact.cz/cs/page/view/vase-dotazy) však adoptovaným dětem zajišťují včasnou diagnostiku a následující léčbu.

Výskyt malárie v některých zemí - počet případů na 100 000 obyvatel:

1. Guinea 75 386

2. Botswana 48 704

3. Burundi 48 098

4. Zambie 34 204

5. Malawi 25 948

POVOLEBNÍ SITUACE V GUINEJI

 

Prezidentské volby v Guineji vyhrál s 52,5% dlouholetý vůdce opozice Alpha Conde a porazil tak překvapivě svého soupeře, bývalého premiéra, Cellou Dalein Diallo. Ten však vznesl obvinění z volebního podvodu a výsledky odmítl uznat. Brzy po oficiálním vyhlášení výsledků propukly v zemi vlny nepokojů mezi stoupenci soupeřících politických stran a etnických skupin. Země vyhlásila stav nouze do doby než budou výsledky voleb potvrzeny Nejvyšším soudem. Ve čtvrtek 2.12. Nejvyšší soud potvrdil, že vítězem voleb se stal Alpha Conde. V zemi je klid a poražený kandidát Cellou Dalein Diallo rozhodnutí soudu uznal.

Podrobnější informace naleznete zde:

http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-11912834

http://www.ct24.cz/svet/afrika/107359-prezidentske-volby-v-guineji-vyhral-opozicni-predak/

http://www.guineenews.org/

SESTŘIHY Z GUINEJE

Milí adoptivní rodiče,

na našich stránkách je nyní ke shlédnutí reportáž z Guineje, kterou jsme promítali na setkání adoptivních rodičů v polovině března. V téměř hodinovém filmu můžete vidět záběry natočené během minulých cest koordinátorky do Guineje. Natáčelo se v hlavním městě Conakry a ve vnitrozemském Kissidougou a sice přímo ve školách, kam chodí adoptované děti, ale také venku na ulici (převážně z motorky nebo auta). Díky tomuto filmu si divák může udělat bližší představu o tom, jak vypadá život lidí v této západoafrické zemi. Omlouváme se za nižší kvalitu filmu, záběry netočil profesionál. Reportáž najdete v sekci fotogalerie nebo přímo pod tímto odkazem: http://www.pro-contact.cz/cs/page/view/video-sestrihy-z-guineje

SETKÁNÍ ADOPTIVNÍCH RODIČŮ

V sobotu 13.března se ve Velkém sále Městské knihovny v Praze uskutečnilo setkání adoptivních rodičů, kterého se zúčastnilo kolem 230 zájemců. Adoptivním rodičům jsme povídali o průběhu Projektu adopce afrických dětí na dálku v Guineji, běžném životě lidí v této západoafrické zemi a byla promítnuta téměř hodinová videoprojekce, která bude brzy ke zhlédnutí i na našich webových stránkách. Závěr programu byl pak věnován dotazům adoptivních rodičů a prodeji afrických výrobků.
Děkujeme adoptivním rodičům za účast a na ty z Vás, kteří se nemohli zúčastnit, se budeme těšit příště.
S pozdravem a přáním krásného dne
tým pro-Contact, o.s.

PODĚKOVÁNÍ

Od listopadu 2009 s občanským sdružením pro-Contact spolupracují externě dobrovolníci, kteří bez nároku na honorář pomáhají s překlady dopisů pro adoptované děti a pro adoptivní rodiče – jedná se o překlady z češtiny do francouzštiny a naopak. Vzhledem k tomu, že roste počet adoptovaných dětí a tím pádem i počet dopisů, je to pro naše sdružení velká pomoc. Všem těmto externím spolupracovníkům, současným i budoucím, touto cestou děkujeme za jejich práci.
Tým pro-Contact, o.s.

JAK POMOCI GUINEJSKÝM DĚTEM

Vážení adoptivní rodiče a návštěvníci stránek, pokud se Vám líbí náš Projekt adopce afrických dětí na dálku, který umožňuje chudým guinejským dětem získat vzdělání, budeme rádi, pokud jej podpoříte přidáním banneru nebo ikonky na své webové stránky. Můžete tak pomoci dalším dětem z Guineje nalézt adoptivní rodiče. Bannery na jsou ke stažení zde:

http://www.pro-contact.cz/cs/page/view/podporte-nas

Rozhodnete-li se na své stránky banner umístit, napište nám na adopce@pro-contact.cz, přidáme Váš odkaz a logo do rubriky "Podporují nás". Děkujeme.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Jazyk stránek

Právě adoptováno: 546

K adoptování: 9

Přihlášení

Uživatelské jméno:
Heslo:
Zaregistrovat se
Zapomenuté heslo

Napište nám

Váš E-mail: